Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Hete zomer van 2018 helpt Ola, Hertog Jan en Coca-Cola, maar A-merken blijven terrein verliezen
De warme zomer van 2018 heeft een aantal A-merken aan flinke omzetgroei geholpen. Dat blijkt uit de een ranglijst van A-merken die wordt bijgehouden door onderzoeksbureau IRI. Zo boekte biermerk Hertog Jan een omzetgroei van bijna 16 procent, Ola-ijsjes lieten een omzetgroei van 20 procent zien ook Coca-Cola en Pepsi boekten flinke groei.
De totale omzet van de 100 grootste A-merken in Nederland steeg afgelopen jaar met 3 procent en dat is trager dan de markt als geheel. Dit duidt erop dat A-merken nog steeds terrein verliezen van huismerken en budgetmerken. Die zijn vaak 20 tot 30 procent goedkoper.
2. Schadevrije leaserijder fors duurder uit bij aankoop eigen auto
Leaserijders die overgaan op de aankoop van een eigen auto, worden niet beloond voor schadevrij rijden, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ze kunnen maandelijks tientallen euro's korting op de verzekeringspremie mislopen omdat hun schadevrije jaren niet worden bijgehouden.
Verzekeringsmaatschappijen halen die informatie uit een database. De claimvrije perioden van leaserijders komen daarin niet terecht omdat de polis op naam van de leasemaatschappij staat.
3. Britse Lagerhuis gaat nogmaals stemmen over de Brexit-deal van May
Twee keer is de Brexit-deal van Theresa May al met overweldigende meerderheid weggestemd, maar het Lagerhuis gaat vrijdag nogmaals stemmen over het belangrijkste deel ervan. De stemming gaat over het uittredingsakkoord. Dat is nu losgekoppeld van de politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.
Premier May hoopt met deze truc alsnog een ordelijke Brexit te kunnen regelen op 22 mei. Labour, de Noord-Ierse DUP-partij en een aantal van haar eigen Conservatieven hebben echter aangegeven tegen te gaan stemmen. Als dat gebeurt, moeten Britse politici vóór 12 april een alternatief bedenken om een chaotisch vertrek uit de EU te voorkomen.
4. Binnen- en buitenlandse belangstelling voor doorstart CoolCat
Er is grote interesse voor een overname van de vorige week failliet verklaarde kledingketen CoolCat. Volgens curator Edwin van Wijk hebben zich zowel binnen- als buitenlandse partijen gemeld: "Er komt van alles voorbij, van mensen die alleen de kleding willen opkopen tot binnen- en buitenlandse investeerders die de winkels willen overnemen. We gaan een kritische selectie maken en de mensen vragen naar hun motivatie", zegt hij tegen het AD.
De 80 Nederlandse vestigingen van CoolCat blijven de komende weken sowieso nog open.
5. Handelsoorlog tussen VS en China duurt mogelijk nog maanden, ondanks hoopvol gestarte onderhandelingen
Het kan nog maanden duren voordat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China ten einde is, volgens topadviseur Larry Kudlow van het Witte Huis. "Als het een paar weken langer duurt, of als het maanden duurt, dan is dat maar zo. We gaan voor een geweldige deal voor de Verenigde Staten, zoals de president wil. Dat is het belangrijkste."
De Amerikanen waren na de eerste gesprekken wel positief gestemd over de onderhandelingen. De handelsoorlog tussen beide landen heeft geleid tot wederzijdse importheffingen op in totaal 360 miljard dollar aan goederen.
6. WOW Air staat op instorten door het kopen van de verkeerde vliegtuigen
De toestellen van de IJslandse prijsvechter WOW Air staan sinds donderdag aan de grond. Alle vluchten zijn geschrapt, waardoor een kleine drieduizend passagiers zijn gestrand.
De luchtvaartmaatschappij kampt met grote financiële problemen. Topman Skúli Mogensen wijt dat aan het uitbreiden van de vloot met iets grotere vliegtuigen, waardoor de kosten opliepen. Mogensen wil weer een echte prijsvechter worden, maar daarvoor is het nu misschien wel te laat.
7. FNV schrapt honderden banen door terugloop leden
Vakbond FNV ziet zich genoodzaakt om bijna vierhonderd van de tweeduizend medewerkers te ontslaan. Met die maatregel wil de werknemersorganisatie 16 miljoen euro per jaar besparen, schrijft de Volkskrant.
Bij de FNV komt steeds minder geld binnen doordat het aantal leden terugloopt. In de afgelopen 20 jaar kromp het ledenbestand volgens de krant met 170 duizend mensen. Daarnaast heeft de bond met vergrijzing te maken. Dat is problematisch, want leden die al met pensioen zijn betalen minder contributie.
8. Online bezorgsuper Stockon stopt er al na een jaar mee
Picnic-concurrent Stockon is nog maar nauwelijks een jaar bezig, maar de online supermarkt ziet zich nu al genoodzaakt om te stoppen. In een verklaring op de website schrijft het bedrijf dat het al een tijdje bezig was met een financieringsronde, maar dat het niet gelukt is om de financiering op tijd rond te krijgen. "We balen er enorm van dat hier een einde aan komt", is er te lezen.
Stockon werd met geld van PostNL opgericht en leverde langer houdbare boodschappen direct vanaf de producent aan de consument. Dat gebeurde met pakketpost, maar dat bleek niet haalbaar en daarom trok PostNL zich in de herfst al terug als bezorger.
9. Raymond van Barneveld stopt wel/niet met darten
Doodziek was Raymond van Barneveld, nadat hij twee avonden op rij in een bomvol Ahoy met 7-1 van het bord was gegooid. Donderdag kondigde hij dan ook aan per direct te stoppen met darten.
"Ik ben kapot, heb er geen fut meer voor. Ik wil geen pijn meer lijden", aldus de 51-jarige Hagenaar. Een paar uur later kwam zijn manager met een verklaring: 'Barney' had gehandeld uit emotie en gaat eerst een weekendje weg om alles te laten bezinken. Volgend weekend staat hij waarschijnlijk gewoon weer aan de oche.
10. Gemeente Emmen redt dierenpark Wildlands van faillissement
Het gemeentebestuur van Emmen neemt de schulden over van het noodlijdende dierenpark Wildlands Adventure Zoo in Emmen. De raad stemde met overgrote meerderheid in met het reddingsplan voor het park. Dat gaat de stad jaarlijks 1,7 miljoen euro kosten.
Ook staat de gemeente garant voor 80 miljoen euro. Daarmee is het park gered van een dreigend faillissement. De gemeente zou bij het verdwijnen van het park jaarlijks zo'n 46 miljoen euro mislopen aan onder andere toeristenbelasting en parkeergelden.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag:
- Deze 15 veiligheidssnufjes wil Brussel vanaf 2022 verplichten in alle nieuwe auto’s
- 8 dingen die je moet weten over Hans Wiegel – de VVD-prominent die door Thierry Baudet is aangetrokken als informateur in Zuid-Holland
- Britse pond laat zien dat Brexit-deal van May weinig kans maakt, maar het Britse parlement blijft niet stilzitten